neděle 13. listopadu 2011

Rukolový salát s dýní, hruškami a kozím sýrem

Podzim je plný krásných barev a toto typické spektrum se promítá i do produktů, které můžete použít v kuchyni. Dýně je ukázkovým příkladem a opravdu zázračnou zeleninou. Nejen, že je plná vitaminů, pomáhá na nejrůznější onemocnění, ale navíc je vhodná při různých dietách. Problém je, že kromě obligátní dýňové polévky a možná ještě pracného risotta, nejsou příliš rozšířené recepty na opravdu skvělá dýňová jídla. Rozhodl jsem se to změnit.
pro 4 osoby
4 svazky rukoly (dost jako základ na 4 porce)
1 malá dýně
3 červené hrušky
1 hrst vlašských ořechů
kozí sýr tvarohového charakteru
1 malý stroužek česneku
1 lžička dijonské hořčice
extra virgin olivový olej
červený vinný ocet
balsamico
několik snítek tymiánu
mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
Dýni rozpulte, odstraňte semínka a vlákna, rozkrájejte jí velkým ostrým nožem na měsíčky a ty pak na středně velké kostičky. Čím nepravidelnější, tím lepší – u salátů většinou platí jakýsi dadaistický zákon a náhoda s nevyspytatelnost jsou vítané faktory. U klasické dýňě je potřeba okrájet i kůru, pokud máte dýni Hokaido, kůru odstraňovat nemusíte, stačí ji předem důkladně omýt. Předehřejte troubu zrhuba na 160 stupňů. Hotové kousky a kostičky rozprostřete do pekáče, přidejte tymián, osolte a opepřete. Vše lehce prolijte olivovým olejem a pořádně promíchejte. Dejte do trouby na 20 - 30 minut. 
Do velké mísy si připravte omytou a osušenou rukolu, přidejte na libovolné kousky nakrájené hrušky, ořechy a část kozího sýra. Zatím nepromíchávejte. 
Smíchejte olivový olej a vinný ocet v přibližném poměru 3:1, přidejte prolisovaný česnek, lžičku dijonské hořčice a pár kapek balsamica, osolte a opepřete. Vinaigrette na salát se vždycky vyplatí udělat o trošku kyselejší, než ji chcete a u tohoto receptu to platí dvojnásob, takže ať má pořádný říz.
Jakmile se dopeče dýně, vše promíchejte dohromady i se zálivkou. Nesmí jí být moc, aby se salát nerozmočil a ani málo, aby nebyl suchý. Každý lístek by měl být pokrytý tenkou vrstvou a nic nesmí plavat v tekutině. Z velké mísy rozdělte jednotlivé porce, které ještě vylepšete zbytkem kozího sýru a pár ořechy.  





Žádné komentáře:

Okomentovat