Nicméně myšlenka dobrého rána není vůbec k zahození a já jsem přesvědčen, že jediná cesta k takovému štěstí vede přes kuchyň. Vstát z vyhřáté postele, pokoušet se o koordinované pohyby při částečné slepotě a nepropadnout depresi, kvůli všemu, co musíte během dne udělat potřebuje vydatnou a voňavou motivaci.
Kafe, nebo čaj a když čaj, tak černý s citrónem a medem; nějak jsem nepodlehl údajnému kouzlu hořkého čaje, pokud by mi zrovna neměl pomáhat při žlučníkovém záchvatu. Navíc ráno je člověk, než se zcela probudí, bytost jednoduchá, nepotřebuje bílý čaj z hory Surikata s jemnou příchutí lesního bodláčí a pestíku vymírající květiny s tajným názvem.
Co se kávy týče, zůstal bych u dobrého espressa, podle vašeho výběru. Jestli máte možnost zpracovat celá zrna, tak čerstvě namletá káva je dar. Třeba Keňská káva z M&S voní moc hezky.
K dobré snídani vám gumový, nebo oschlý rohlík moc nepomůže, ale neznamená to, že potřebujete kaviár z běluhy a champagne. Běžně se dá koupit Farmářský chléb, například v bývalém "Máji" a nynějším "My" u Národní třídy. Mimo jiných dobrých vlastností, jako skvělá chuť nebo křupavá kůrčička, má i jednu naprosto zásadní-vydrží čerstvý několik dní. Samozřejmě je to čerstvost relativní, ale i ta se počítá. Pokud máte možnost mít denně čerstvé pečivo, tak zrovna upečená ciabatta nikdy není špatnou volbou. No a když máte dobré pečivo, máte také z půlky vyhráno, protože i v největší lenosti namazat dva krajíce chleba máslem, osolit mořskou solí a opepřit čerstvě namletým pepřem, zvládne opravdu každý. Když k tomu pijete ten čaj s medem a citrónem, máte snídani, které bych dal před všemi uheráky, eidamy, pomazánkovými másly nebo tousty se šunkou a sýrem. Je to klasika a to je vždycky dobře.
A jestli máte hodně dobrodružnou náladu, tak trochu pažitky vmíchané do tvarohu s kapkou mléka, osolené a opepřené podle chuti, vám udělá super rychlou pomazánku, použitelnou jak na chleba s máslem, tak i bez.
Udělejte si k tomu vajíčko na jak chcete a snídaně od babičky je hotová. Od doby, co jste vstali uběhlo teprve pár minut a vy už máte první důvod k radosti.
Žádné komentáře:
Okomentovat