čtvrtek 3. listopadu 2011

Králičí fricassée


Vždycky jsem měl rád jídla s opravdovým charakterem, taková, co vás zkrátka upřímně potěší a budete si je pamatovat. Králík přímo volá k tomu, aby se sešla celá rodina; zapojte děti, ať se naučí, kde se berou ledvinky a jak vypadá králičí stehno, než ho dostanou na talíř. Když jim dáte i malý úkol, určitě je to bude bavit a než se nadějete, máte pomocníky v kuchyni. V dnešní době balíčků, krabiček, směsí a obrázků na potravinách je obzvlášť důležité nezapomínat, odkud jídlo pochází a dětem to připomínat při každé příležitosti – jako kluk jsem pomáhal stahovat králíky a je to jedna z mých nejhezčích vzpomínek na dětství. Možná proto je tohle snad moje nejzamilovanější jídlo.
pro 4 - 5 osob
1 celý králík
1 bouquet garni (bobkový list, tymián, petrželka)
1 lžička kuliček černého pepře
100g anglické slaniny
4 větší šalotky
200g hub (žampiony, hříbky...)
300ml suchého bílého vína
300ml smetany ke šlehání
1 ½ lžíce hrubozrnné, nebo Dijonské hořčice
tagliatelle
hrst nasekané petržele s plochými listy, pár celých listů
olivový olej
mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
Z králíka vyndejte ledvinky a jatýrka, ostrým nožem odřízněte “panenky” podél páteře a vše dejte zatím stranou. Zbytek naporcujte a dejte vařit s bouquet garni. Jakmile voda začne bublat, stáhněte oheň a nechte probublávat čtyřicet minut až hodinu. Do lehce rozpálené velké pánve přijdou šalotky nakrájené podélně, houby na větší kusy, stejně jako slanina, abyste ve finále byli schopni rozpoznat jednotlivé textury. Jakmile směs bude mít hezkou barvu, vlijte bílé víno, zredukujte a přilijte vývar, který se zatím vytvořil. Znovu zredukujte a přidejte smetanu, hořčici a nakonec část petržele. Omáčku odstavte. Jakmile nastane čas, vyndejte maso z vývaru – ten se vám bude hodit na znovuoživení omáčky, před podáváním a jistě ho využijte i jindy. Nechte maso lehce vychladnout, abyste ho dokázali obrat z kostí. Ve chvíli, kdy s tím budete hotoví, dejte do vroucí osolené vody s trochou olivového oleje tagliatelle a uvařte je al dente. Musíte je v průběhu ochutnávat a scedit těsně před tím, než budou hotové. Na rozpálené pánvi s olivovým olejem orestujte králičí panenky a potom k nim přidejte i maso, které jste obrali z kostí. Všechno pak dejte do omáčky, přilijte trochu vývaru, zbylou petrželku a pořádně promíchejte, podle chuti osolte a  opepřete. Sceďte těstoviny, prolijte je olivovým olejem a v poslední chvilce na rozpálené pánvi udělejte jatýrka a ledvinky. Nesmí na ní být déle, než pár vteřin, aby jim zůstala krásně růžová barva při rozkrojení a aby neztvrdly. Před podáváním lehce osolte hrubou mořskou solí a posypte lístky petrželky.


1 komentář:

  1. Chtělo by to zdrojovat...

    http://www.youtube.com/watch?v=JtlaTqw7MIU

    OdpovědětVymazat