úterý 8. února 2011

Cottage Pie

Upřímně doufám, že zima již nenávratně zmizí a konečně začne mé nejoblíbenější roční období – jaro. Jedinou věc však musím tomu krutému a otravnému údobí nechat; zima naučila lidi vařit jedinečná jídla, která zahřejí a promění člověka z třesoucí se trosky v růžolící a hltající bytost plnou chuti do života, nebo alespon k jídlu. Smutné je, že by tuhle transformaci dost možná zvládl i drsnější podzimní den a pak tedy už nevidím jediný důvod proč zimu tolerovat. Snowboard říkáte? Také jeden vlastním a nahoře na skříni mu je dobře.

Kdybychom neustále jen jedli carpaccio z tuňáka, saláty nicoise a všechna ta jídla oplývající svěžestí, že je člověku někdy až hanba, že se necítí stejně dobře jako jeho oběd, o hodně bychom se připravili. Poctivá kuchyně, jídlo, co si nehraje na zážitkový víkend, ani obraz z galerie, jen vůně hřejivého očekávání čistého blaha. My máme guláš, guláš je fajn, mám ho moc rád ve všech možných podobách, také máme “svíčkovou”, všichni víme, že nejlepší dělá právě ta vaše babička, máme spoustu dalších jídel podobného rázu, naši evropští sousedé je mají, dokonce támhle v Pakistánu dělají guláš, akorát mu říkají jinak, dělají ho z jehňat a místo knedlíků mají chlebové placky. Je jedna země, jejíž národní kuchyni se všichni posmívají a já jsem nikdy nepochopil proč – mluvím samozřejmě o Anglii. Je to snad právě kvůli tomu zamračenému počasí nad Britskými ostrovy, že tamější podmínky vyprodukovaly naprosto jedinečná a hřejivá jídla a dokonce i kouzelné pojmenování pro ně: “hearty food”. Co jiného taky dělat, když venku sněží, prší nebo je jinak nevlídno – jde se vařit.

Cottage pie je britská klasika, je to kombinace mletého hovězího masa, zeleniny a bramborové kaše. Vznik tohoto jídla se datuje ke konci 18. stol. jako pokrm chudých. Použilo se jakékoliv zbylé maso z předešlého dne, na něj se kydla bramborová kaše, vše se zapeklo a dobrou chuť. Já bych vám rád představil současnou, poněkud sofistikovanější verzi – a musím přiznat, že ten největší “umpf” zlepšovák vymyslela má drahá Elizabeth, kdy k rajčatovému protlaku přidala ještě krájená rajčata. Rozdíl je obrovský. Takže tady je naše společné usilí, jak si dopřát pozitivní jídlo během únorového večera.


na 3 pořádné porce:
  • 0,5 kg mleté bio hovězí
  • 2 velké cibule
  • 2 velké mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • worcester
  • rajčatový protlak
  • krájená rajčata
  • asi 2 dlc červeného vína
  • kuřecí vývar
  • rozmarýn
  • tymián
  • sůl a pepř
  • olivový olej
na kaši:
  • brambory
  • máslo
  • bio mléko nebo smetanu
  • 3 žloutky
  • parmazán
  • sůl a pepř
Potřebujete pořádnou pánev a potřebujete ji mít zatraceně horkou, protože nejhorší, co se hned na začátku může stát je, že maso pustí šťávu, vodu, cokoliv a začnete ho dusit. K tomu dojde, pokud na pánvi bude málo místa, nebo pokud nebude dostatečně rozpálená. Takže když se žhaví pánev, dejte vařit brambory – ideálně v celku a ve šlupce, pak se ale musí ještě horké oloupat, což je trochu nepříjemné. Je ale pravda, že tímto způsobem vstřebají nejméně vody a vy chcete kaši hodnou králů... když ne, tak je oškrábejte předem, svět se nezboří. Brambory se vaří, pánev je rozpálená – olivový olej a maso; dostaňte na něj co možná nejhezčí barvu, do hněda je lepší než šedivá. Maso pak okořeňte a přidejte nastrouhanou cibuli, mrkev a česnek. Pořádně promíchejte a přidejte worcester – ani moc, ani málo. Další na řadě je protlak, na něj je nejlepší udělat uprostřed pánve trochu místa, aby se z něj dostala ta protlaková pachuť, než ho promícháte se vším ostatním. Potom přidejte nakrájená rajčata. Promíchejte a pokračujte s vínem, tymiánem a rozmarýnem. V tuhle chvíli je v pánvi dost tekutin, tak je nechte trochu odpařit a potom přidejte kuřecí vývar, tak nějak podle potřeby. Vařte ještě pár minut a dostanete krásnou šťavnatou směs. Odstavte. Brambory nerozvařte, slijte vodu a hezky je rozmačkejte, přilijte trochu teplého mléka, pořádný kousek másla, žloutky, okořeňte a nezapomeňte na nastrouhaný parmazán, který kaši posune na vyšší level. Mimochodem nikdy ho nekupujte předem nastrouhaný, ale strouhejte si z kusu podle potřeby. Je to lepší ve všech ohledech, včetně ceny. Směs s masem přijde do zapékací mísy, na vrch dokonalá bramborová kaše a to v poměru: spoustu masa, kaše jen tak jako zimní čepice. Na všechno ještě nastrouhejte parmazán,udělejte pár průduchů vidličkou a šup do trouby na deset minut na 200stupňů. A výsledek je na obrázku.





Žádné komentáře:

Okomentovat