čtvrtek 8. dubna 2010

PESTO!

Po dlouhé době jsem zase zpět, davy šílí, fanynky jásají a Obama si upravuje harmonogram – všichni chtějí vědět, jak na to domácí pesto! Když si bazalku pěstujete, vždy si natrháte tolik, kolik potřebujete... ne všichni máme tuto možnost, takže si jí mnozí z nás i kupují. Ano, čerstvá bazalka se prodává, mají ji většinou tam, kde ostatní bylinky. Je to dokonce jeden z mála keříku, který je dobře k dostání, společne s mátou. Zřejmě nám je caprese a mojito už naprosto vlastní, nebo za to všchno může Ital Emanuel. Ale zpět k tématu; bazalka se prodává po baleních, obsahujících větší než malé množství rostliny. Všechnu tedy většinou nespotřebujeme, uložíme ji pak do lednice, necháme zčernat a vyhodíme. Takhle to být nemusí – udělat domácí pesto je hračka!
  • hmoždíř
  • bazalka
  • mořská sůl
  • parmigiano reggiano
  • extra panenský olivový olej
  • česnek
  • piniové oříšky (možno vynechat)

Jestli máte rádi česnek jako já, tak dva stroužky na dávku "menší množství pesta". Nakrájíme česnek na kousky a v případě například nerezového hladkého hmoždíře ho ještě utřeme plochou stranou nože, jinak je s ním zápas marný. Zpracováváme ho v hmoždíři a po chvíli přidáme natrhané listy bazalky, nejlépe všechny najednou. Když začne tmavnou a pouštět šťávu, osolíme a přidáme trochu piniových oříšků (já je vynechal, prostě jsem je doma neměl a třeba v moravských supermarketech personál netuší o jejich existenci, takže tam si jich taky moc neužijete), pokračujeme v mačkání, přisypeme nastrouhaný parmazán, opět pokračujeme a začneme pomalu přilévat olivový olej, abychom dosáhli správné konzistence. (viz. obrázek)

Žádné komentáře:

Okomentovat