čtvrtek 3. prosince 2009

"Mořský ďas, těší mě!"

Myslím, že je důležité, aby člověk věděl, co vlastně jí. Aby dětem bylo jasné, že jídlo nepochází z lednice a že jeho základ není neon s lentilkou. Kupujeme hovězí přední (skvělé na domácí hamburgery) s tím, že se někdy, snad jen nedávno, nacházelo někde v přední části krávy. A ač snad každý z nás nějakou tu krávu někdy viděl, tak už jen málokdo si je jist, co to na ní vlastně poplácává, krom toho, že se jedná o zadek. Teď mi ale nejde o hovězí součástky, nýbrž o něco méně obvyklého.

Téměř ve všech mořích i oceánech mírného a tropického podnebného pásu se prohání poměrně ošklivá ryba s příznačným názvem – mořský ďas (monk fish). Ďas je ryba hlubinná, tělo má nízké, široké a tmavé, velikou hlavu lemovanou spoustou ostrých zahnutých zubů a hřbet s některými ploutvemi modifikovanými v podlouhlé tykadlovité útvary. Na prvním se nachází světélkující těleso, které slouží jako návnada při lovu. Záměna s kaprem je tedy naprosto vyloučena. Co má ďas ještě lepšího, než výbavu pro přežití v hlubinách je jeho maso – čisté, bez kostí, krémově bíle a soudržné. Bohužel nepatří mezi nejlevnější, ale s dobrým receptem rozhodně stojí za to si udělat radost. Teď už je asi jasné, o co půjde příště...


Žádné komentáře:

Okomentovat