sobota 5. prosince 2009

Mořský ďas s mušlovou omáčkou

Tělo se mi sice ješte nevzpamatovalo z předpeklí gulag, ale recept na mořského ďasa, který jsem slibil, snad nějak dám dohromady. Bude se vlastně jednat o dvě jídla, spojená dohromady k absolutní dokonalosti. Mušlová omáčka by mohla být samostatné jídlo a kdyby někdo snědl mořského ďasa "jen tak", neměl bych mu to za zlé.


Mořský ďas s mušlovou omáčkou


doba přípravy: 20 minut

na 2 porce:

  • 500 g mořského ďasa v celku
  • 250 g očištěných slávek
  • několik snítek tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 35 ml suchého bílého vína
  • 1/2 pórku
  • 1/2 řapíkatého celeru
  • 1 menší mrkev
  • olivový olej
  • kari koření
  • mořská sůl
  • mletý pepř
  • špetka šafránových vláken
  • lžíce másla
  • 100ml smetany ke šlehání
  • pažitka

Maso ryby je na přípravu celkem složité, protože obsahuje množství vody, která by se uvolnila při dotyku s horkou pánví a začalo by se vařit, tuhnout a nic by se nepovedlo. Ta voda musí pryč. Maso potřeme směsí soli s kari kořením a necháme pár minut na talířku, sůl extrahuje vodu uvnitř.

Když koupíte čerstvé slávky, což je přesně to, co uděláte, budete na nich mít takzvané "vousy" a ty musíte odstranit. Stačí pevně držet ulitu a vousy vytáhnout. Když máte nejakou mušli trochu otevřenou, hned ji nevyhazujte, dost možná je živá, jen se trochu moc uvolnila a usnula. Probuďte jí. Když na ni jinou mušlí budete pořádně klepat, začne se zase zavírat. Nebo ji můžete zmáčknout, to ji vzbudí ještě rychleji. Když jsou mušle připraveny, rozehřejeme velký hrnec na vysokou teplotu, dáme do něj tymián, bobkový list a mušle. Hned vše zalijeme bílým vínem, přiklopíme a s hrncem zamícháme.Mušle poznají horko, nevědí, co se děje a tak se otevřou - v tu chvíli se nadýchnou voňavé páry z vína a je po nich. Jde to rychle, stačí minuta. Když jsou otevřené, jsou hotové, štávu procedíme a odložíme. Slávky vyloupeme, ty, které se neotevřely nepoužijeme, když jsou jen trošku pootevřené, pomůžeme jim.

Vyšší pánev, olivový olej, zeleninu opékáme doměkka. Vmícháme lžičku kari, šafrán, snítku tymiánu, tekutinu ze slávek a svaříme na polovinu, přidáme vyloupané mušle, smetanu a přivedeme k mírnému varu. Nakonec přidáme nakrájenou pažitku.

Rybu osušíme papírovou utěrkou a opečeme ji na rozpálené pánvi s olivovým olejem dozlatova asi 3 minuty. Stáhneme z ohně a necháme na pánvi chvilku odpočinout.

Mezitím na talíř dáme mušle s omáčkou, pak rybu nakrájíme na silné plátky a položíme na mušle.


Žádné komentáře:

Okomentovat