pondělí 30. listopadu 2009

Rychlý oběd

Dnes ráno mi nějak nefungoval můj vlastní návod, jak se donutit vstát z postele s vidinou dobrého jídla. Nemám tušení proč. Nicméně jsem si i tak pěkně dopřál, udělal si snídani v době téměř předobědové a posunul si tak oběd asi na půl čtvrtou odpoledne.
Upravování fotek má stejně podivné účinky, jako hraní počítačových her-nemáte hlad, dokud vám nedojde, že jste opravdu dlouho nejedli a pak se to už nedá vydržet... a já upravoval od doby, co jsem dosnídal. Kritická situace před lednicí a zjištění, ze nemám moc možností si hrát na kuchaře. Kuřecí prsa, česnek, jarní cibulka, rajčata, vlašské ořechy, čerstvý tymián a mražený hrášek byli i tak mými jasnými favority. Na mraženém hrášku není nic špatného, říkám to já a říkám to proto, že to říká strýček Ramsay, kterému věřím i přes tu blond kštici.


Kuřecí prso s rajčaty, vlašskými ořechy a hráškovým polo pyré

doba přípravy: do 15 minut

na 1 porci:

  • 1 kuřecí prso
  • 2 větší rajčata
  • 2 jarní cibulky
  • trochu mléka
  • pár snítek tymiánu
  • 4-6 polovin vlašských ořechů
  • 1 stroužek česneku
  • mořskou sůl
  • čerstvě namletý barevný pepř


Kuřecí prso zbavíme vnitřní šlachy, kouká hned z kraje a stačí ji prostě vytáhnout. Maso potom podélně rozřízneme, aby se motýlkovitě otevřelo (viz. obrázek), osolíme a opepříme z obou stran a jen lehounce naklepeme přes folii, aby se maso nepotrhalo. Nakrájíme rajčata a cibulku, česnek rozmáčkneme nožem, tak se z něj snadněji při vaření uvolní vůně, ale nepřehluší ostatní. Vlašské ořechy nasekáme na větší kousky.

Horká pánev, olivový olej. Počkejte, až se z oleje začne trochu kouřit, je pak dost rozpálený, jen tak maso dostane správnou barvu, uzavře se a uvnitř zůstane šťavnaté. Vždy ho na pánev pokládejte pomalu směrem od sebe, tak se nestane, že na vás vyprskne horký olej. Ke kuřeti přidejte stroužek česneku a tymián a smažte přibližně dvě, dvě a půl minuty z každé strany, až bude mít zlatavou barvu. Přidejte rajčata a cibulku, osolte, opepřete, promíchejte a snižte plamen. Mezitím do vroucí vody dejte hrášek na pár minut povařit, než změkne a talíře do zapnuté trouby, aby se nahřály.

K rajčatům přidejte ořechy, maso by mělo být pevné a na dotek relativně pružné, tak poznáte, že uvnitř není syrové. Pánev odstavte. Horký hrášek vysypte do mixéru, osolte, opepřete, přilijte trochu mléka a rozmixujte. Pokud chcete pyré, mixujte hodně, pokud v něm chcete mít kousky hrášku, stačí jen trochu.

Na nahřátý talíř upravte většinu směsi s rajčaty, maso šikmo překrojte a položte na ni. Zbytek přijde nahoru. Pyré upravte vedle a je hotovo.


Žádné komentáře:

Okomentovat