neděle 29. listopadu 2009

Ráno a klasika

Nedokážu popsat tak nepříjemný pocit, jako mám při reklamě na Bebe Dobré ráno... Zdá se mi, že tam po mně chtějí bojovat za práva brouků, jíst obilné klíčky, nosit slipy z konopí s případnou batikou a povídat o tom lidem na potkání... a skákat... a to všechno ráno.
Nicméně myšlenka dobrého rána není vůbec k zahození a já jsem přesvědčen, že jediná cesta k takovému štěstí vede přes kuchyň. Vstát z vyhřáté postele, pokoušet se o koordinované pohyby při částečné slepotě a nepropadnout depresi, kvůli všemu, co musíte během dne udělat potřebuje vydatnou a voňavou motivaci.
Kafe, nebo čaj a když čaj, tak černý s citrónem a medem; nějak jsem nepodlehl údajnému kouzlu hořkého čaje, pokud by mi zrovna neměl pomáhat při žlučníkovém záchvatu. Navíc ráno je člověk, než se zcela probudí, bytost jednoduchá, nepotřebuje bílý čaj z hory Surikata s jemnou příchutí lesního bodláčí a pestíku vymírající květiny s tajným názvem.
Co se kávy týče, zůstal bych u dobrého espressa, podle vašeho výběru. Jestli máte možnost zpracovat celá zrna, tak čerstvě namletá káva je dar. Třeba Keňská káva z M&S voní moc hezky.
K dobré snídani vám gumový, nebo oschlý rohlík moc nepomůže, ale neznamená to, že potřebujete kaviár z běluhy a champagne. Běžně se dá koupit Farmářský chléb, například v bývalém "Máji" a nynějším "My" u Národní třídy. Mimo jiných dobrých vlastností, jako skvělá chuť nebo křupavá kůrčička, má i jednu naprosto zásadní-vydrží čerstvý několik dní. Samozřejmě je to čerstvost relativní, ale i ta se počítá. Pokud máte možnost mít denně čerstvé pečivo, tak zrovna upečená ciabatta nikdy není špatnou volbou. No a když máte dobré pečivo, máte také z půlky vyhráno, protože i v největší lenosti namazat dva krajíce chleba máslem, osolit mořskou solí a opepřit čerstvě namletým pepřem, zvládne opravdu každý. Když k tomu pijete ten čaj s medem a citrónem, máte snídani, které bych dal před všemi uheráky, eidamy, pomazánkovými másly nebo tousty se šunkou a sýrem. Je to klasika a to je vždycky dobře.
A jestli máte hodně dobrodružnou náladu, tak trochu pažitky vmíchané do tvarohu s kapkou mléka, osolené a opepřené podle chuti, vám udělá super rychlou pomazánku, použitelnou jak na chleba s máslem, tak i bez.
Udělejte si k tomu vajíčko na jak chcete a snídaně od babičky je hotová. Od doby, co jste vstali uběhlo teprve pár minut a vy už máte první důvod k radosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat